19. Verenigde Staten - Thuis Juli 2013:

Washington DC is sinds 1800 de hoofdstad van de VS, voordien waren dit de steden New York en Philadelphia. Het is met zijn 600.000 inwoners een middelgrote stad. Het historische gedeelte speelt zich allemaal af rond de National Mall. Een enorm park waarlangs de belangrijkste historische gebouwen van de stad gevestigd zijn.
De camion parkeren we op de camping Greenbelt aan de buitenrand van de stad. Van hieruit is het een klein half uurtje wandelen tot aan de metro die je in 20 minuten tot in het centrum van de stad brengt. We komen midden in de voorbereidingen van de nationale feestdag ´The 4th of July´ terecht. Nu kom je nóg meer Amerikaanse vlaggetjes tegen. In een drietal dagen bezoeken we de belangrijkste gebouwen van de stad, waaronder het Witte Huis, het Capitool, X aantal monumenten en een paar museums. Die museums zijn hier trouwens allemaal gratis te bezoeken.

Alle monumenten samen vormen een National Park en je kan op diverse plaatsen rondleidingen kan krijgen van een parkranger. Zo laten we ons het één en ander wijsmaken over het Witte Huis.

Eén van de musea is het National Air- en Spacemuseum. Hier treffen we ondermeer het eerste échte vliegtuig ontworpen door de gebroeders Wright. In 1903 slaagden ze hiermee in een aantal seconden in de lucht te blijven.

De Spirit of St Louis waarmee de eerste transatlantische vlucht werd uitgevoerd:

Een Spitfire:

De originele Apollo11 capsule die gebruikt werd bij de eerste bemande vlucht naar de maan:

Het Washington monument, een enorme obelisk van 169m hoog gebouwd ter nagedachtenis van de eerste president George Washington:

Het monument ter nagedachtenis van WOII:

Het Lincoln monument, hier hield Marten Luther King zijn historische toespraak:

Het monument ter nagedachtenis van de Vietnamoorlog. De namen van de 60.000 gesneuvelden staan chronologisch gegraveerd in graniet:

Het Capitool, hier zetelt het Congres:

Tijdens ons verblijf in Washington D.C. doen we ook de voorbereidingen van de verscheping. Alles wat van enige waarde is wordt verwijderd uit de cabine, de doorgang naar de opbouw wordt dichtgemaakt en alles wat achter op de camion hangt verhuist naar binnen. De laatste kilometers tot in Baltimore leggen we af zonder problemen. De nacht voor de aflevering aan de haven slapen we in een klein hotelletje omdat het bed nu vol ligt met alles wat er aan de buitenzijde ophing.

Een laatste blik voordat de camion het haventerrein opgaat. Hopelijk kunnen we hem binnen een kleine maand in dezelfde toestand terug afhalen in Antwerpen.

Vanuit Baltimore nemen we dan de bus naar New York. Hier hebben we een kleine hotelkamer geboekt vlakbij Central Park. New York is de grootste stad van de VS en telt ongeveer 10Milj inwoners. We denken ook dat het veruit de duurste stad is want de hotelprijzen zijn hier niet van de poes, tenminste als je iets zoekt niet te ver van het centrum. Onze budgetkamer kwam neer op 130 US$/nacht.
Veel tijd hebben we niet om de stad te bezoeken maar toch net tijd genoeg om een beetje van de sfeer van deze metropool op te snuiven.

Het 9/11 Memorial, twee grote waterbakken die precies geplaatst zijn waar vroeger de torens stonden:

Een onderdeel van het nieuwe WTC, de Freedom Tower die even hoog is als de originele torens:

De Brooklyn Bridge met op de achtergrond Manhattan:

Chinatown, waar zelfs de brandweer een draak heeft geplaatst op de gril van hun voertuig:

Wallstreet:

Time Square met zijn meters hoge lichtreclame´s en hét shopping-hart van NY:

Ons bezoekje aan NY was kort maar krachtig. We pakken onze spullen in op de hotelkamer en nemen de bus richting Newark-airport. Van hieruit vliegen we met Indiase vliegtuigmaatschappij Jet Airways naar België terug. Enerzijds beseffen we maar al te goed dat onze trip erop zit maar anderzijds kijken we er wel naar uit om familie en vrienden terug te zien. De zeven uur durende vlucht verloopt vlotjes maar van slapen komt niet veel in huis. We hebben de tijd dan maar gevuld met wat Bollywood filmpjes te bekijken :-)

Aankomst in Zaventem waar we door de familie worden opgewacht:

Voila, onze trip zit erop. Het is een hele ervaring geweest. We hebben ons super geamuseerd, geweldige mensen ontmoet en magnifieke landen bezocht. Het was een bijzondere levenservaring die we in de rest van ons leven zullen meedragen. Als het enigszins in jullie mogelijkheden ligt, doen gewoon.
We zijn ondertussen iets meer dan twee weekjes thuis. Het is druk geweest, autootje kopen, papierkraam regelen en huisje-tuintje een beetje opkuisen.
Eén augustus is onze eerste werkdag, de volgende stap in ons ´normale´ leventje. De camion mogen we ergens in de tweede week van augustus gaan ophalen.
Bij deze willen we jullie allemaal bedanken, het deed deugd dat we door zoveel mensen gevolgd weren. Ook de berichtjes in het gastenboek en de mailtjes die we onderweg kregen hebben ons bijzonder veel plezier gedaan.

Wat nu volgt, dat weten we nog niet, maar we blijven plannen en dromen.

En als er iets nieuws op til is laten we het jullie als eerste weten.

Vorig verslag    Overzicht