Info - Panama:

 1. Algemeen:

  Hoofdstad: Panama-City
  Oppervlakte: 78200 km², 2 keer België
  Bevolking:  4,5 miljoen
  Munteenheid: US$
  Tijdsverschil: in de winter 6 Hr en in de zomer 7 Hr vroeger dan in België.
  Klimaat: Droge seizoen is van midden december tot midden april alhoewel het aan de Caraïben het hele jaar door kan regenen. Temperarturen liggen overdag rond de 34°.
  Taal
  : Spaans.
   

 2. Eten en Drinken:

  Water hebben we genomen aan ons hostal in Panama-city
  Bier, alleen pilsvorm. Balboa is hier het merk bij uitstek.
  Wijn is hier supergoedkoop, het goedkoopst tot nu toe van alle bezochte landen.
  Vlees en groenten kochten we in de supermarkt, de prijzen zijn hier zeer laag in vergelijking met andere landen. We vulden onze voorraden dan ook aan voor de komende paar weken. Vooral Costa Rica zou duur zijn voor te winkelen.
   

 3. Praktisch:

  Verzekering werd geregeld door onze agent voordat we in Panama-city toekwamen, kwam neer op 15 US$/maand.
  Tanken is goedkoop maar wacht met tanken tot je ongeveer een 150km voorbij Panama-city bent want daar is de brandstof het goedkoopst, kwam neer op een 3,51 US$/Gallon.
  Politie, correct en vriendelijk.
  Wegen, wij reden bijna uitsluitend op de Panamericana en die is in goede staat.
  Stroomnet is 110V.
   

 4. Slaapplaatsen:

  De coördinaten zijn met grote zorgvuldigheid genoteerd maar het kan altijd zijn dat er ergens een foutje inzit dus ons niet afschieten als je ergens in de ´middle of nowhere´ terecht komt.

  Panama City N 08°56´55.1" - W 079°03´09.5" Balboa Jamraka hostal, hier verbleven we totdat we de camion terug hadden vanuit de haven Colón. Het hostal ligt vlakbij de Balboa jachtclub en buiten het centrum. 36US$/nacht. Wifi, douches, ventilator.
  N 08°56´20.3" - W 079°33´13.0" De Balboa jachtclub, op het voormalige militaire domein, rustig, gratis, water hebben we genomen van een kraan achter het restaurant. De was kun je doen als je de trap afwandelt richting de pier, net voor de pier links, daar staan wasmachines en droogkasten. 0.5 US$ voor een wasmachine en 0.75 US$ voor droogkast. Free wifi als je in de buurt van het hotel complex gaat staan. Ideaal om alles terug op orde te krijgen na de verscheping.
  Boquete N 08°46´26.2" - W 082°25´50.1" Calle 6 Sur inrijden tot aan een kleine voetbalveldje, daar rechts van is een kleine parking, gratis en vlakbij het centrum.
  Las Lajas N 08°10´01.8" - W 081°51´39.8" Op het einde van de weg naar links, een 300 meter langs het strand blijven rijden, uitzicht op strand, ´s avonds rustig, wel veel vuil. Gratis.
       
       
 5. Besluit:

We verbleven niet lang in Panama en dat gaat nog zo zijn voor andere centraal Amerikaanse landen omdat we niet over genoeg tijd beschikken om ze uitvoerig te bezoeken. Wat ons bijblijft van Panama is dat het een goedkoop land is voor te winkelen en te tanken. Wat ons wel opviel en stoorde, was dat er bijzonder veel vuil langs de straten lag, hadden we niet verwacht van een modern land gelijk dit.