10. Interieur:

De nieuwe vloer werd erin gelegd en het verdiep afgewerkt.

De nieuwe LED-verlichting is geplaatst. Het zijn spotjes op 12V die ik dan per twee in serie heb geplaatst zodat ik ze kan gebruiken op 24V. Het voordeel van LED verlichting is dat het bijzonder weinig verbruikt, een kleine inbouwdiepte heeft (25mm) en nauwelijks warm wordt maar het geeft wel niet zoveel licht als een conventioneel spotje.

De eerste panelen van de meubels zijn aan de beurt. De grootste moeilijkheid hierbij is om de rondingen van de opbouw te volgen die jammer genoeg niet op alle plaatsen identiek is. Dat maakt het aftekenen zéér moeilijk maar met het nodige geduld lukt het wel. Hieronder zijn de eerste contouren van de rechtse zitbank te zien. Het monteren van de panelen tegen de wand en op de vloer gebeurt met behulp van aluminium L-profielen.

Alles werd eerst van te voren uitgetekend op de pc.

Tussen deze twee panelen komt later de kleerkast.

Tussen deze twee panelen komt dan de keukenblok. Misschien nog wat moeilijk voor te stellen maar dat komt nog.

De keukenblok werd verder afgewerkt.

De kleerkast was de volgende stap in mijn meubel-avontuur. Daarvoor moesten weer eerst een hele hoop steuntjes gemaakt worden.

Af en toe geraakt een mens er al eens scheel op gekeken.

Eerst het paneel van de toiletruimte er eens tegen gezet voor te kijken of alles past zoals het hoort. Uit dat paneel wordt dan de zijkant van de kleerkast gezaagd en het andere deel zal later dienen als deur van de toiletruimte.

Het zijpaneel is uitgezaagd en hieronder is ook al een stukje van de zijwand van de toiletruimte te zien.

Na alles nog eens vijfmaal na gekeken te hebben met de meter en de winkelhaak worden de panelen aan mekaar geschroefd.

P.S.: dat gat waar ik nu door kijk wordt later een kastje in de toiletruimte wat uiteindelijk uitkomt onder het bed.

Voor dat ik aan het bed kon beginnen moest ik eerst de toegang tot de batterijbak uitzagen.

Vervolgens kon het eerste zijpaneel van het bed geplaatst worden, hierin werd er een opening voorzien om nadien een kastje te kunnen maken.

 

Voor het voorste paneel was er weer het betere kunst en vliegwerk nodig om de boog uit te tekenen en nadien te zagen.

De nodige bevestigingen werden gemaakt voor de voorste panelen aan mekaar te maken. Ook hierin werden weer een aantal openingen gezaagd die later zullen dienst doen als kastjes onder het bed. De middenste opening wordt nadien de toegang tot de ijskast.

Hieronder de planken voor de kastjes onder het bed.

Alles gemonteerd, enkel in de middenste kast waarin de ijskast komt moet er nog een verluchtingsrooster geplaatst worden.

De bergruimte onder het bed die ik langs buiten kan bereiken.

Het volgende wat aan de beurt was waren de deurtjes van de kasten. Omdat de dikte van de planken niet altijd overeen kwam met de dikte voorzien voor de sloten moest bij sommige deurtjes het slot uit gefreesd worden.

Hieronder een afbeelding van het latje waar nadien het slot in zal vergrendelen.

Zo moesten er wel een paar gemaakt worden:

Het krijgt allemaal al een heel ander zicht met de deurtjes erin. Enkel het middenste deurtje van de keukenblok (waar Tobias in zit) en die van de ijskast werden nog niet geplaatst omdat daar eerst nog een schuifmechanisme in komt. De drukknoppen worden later geplaatst om alles eerst makkelijker te kunnen verven.

De kastjes in de toiletruimte staan nu op het programma en dan kan het geheel gevernist worden. Het wordt ofwel kleurloos ofwel een mengeling van kerselaar met kleurloos. Hieronder een afbeelding ervan. Ik ben er nog niet uit wat het precies gaat worden dus laat maar komen jullie mening. De middenste plank is kleurloos, de rechtse kerselaar en de linkse een mengeling van beiden.

De volgende stap was zoals gezegd de toiletruimte. Er werden weer de nodige panelen gezaagd en gefreesd. Voor het vervaardigen van de hoeken in het meubel moesten er ook een aantal inox latjes geplooid worden. Van dat alles hieronder een afbeelding.

Alles eerst eens passen of het wel juist uitkwam zoals uitgetekend.

Gelijktijdig werd ook de deur van de toiletruimte gemaakt.

Omdat het paneel van de deur maar 13mm breed is was het weer een hele klus om er een 'normaal' deurslot in te krijgen.

Nadien alles gemonteerd en dat ziet er dan zo uit:

Het blad op het kastje is voorlopig geplaatst, de bedoeling is omdat nadien te vervangen zodat het tafelblad, keukenblad en het blad van de toiletruimte hetzelfde zijn.

De kastjes zijn ondertussen geverfd, het is uiteindelijk de lichtste kleur geworden omdat er in de opbouw weinig natuurlijk licht binnenvalt en ik toch het ruimte gevoel wil behouden. Eerst alles goed glad geschuurd en afgeplakt:

Er zitten nu drie lagen vernis op en tussen elke laag heb ik de kastje nog eens ligt opgeschuurd.

Hieronder het resultaat, op foto geeft het natuurlijk een iets ander beeld dan dat het in werkelijkheid is.

Dan was het bed aan de beurt. Eerst de lattenbodem in mekaar steken en voorzien van de nodige aanpassingen zodat hij past in de voorziene ruimte.

Tobias zorgt dat het afval zorgvuldig gesorteerd wordt.

Een tiental haken worden geplooid waar nadien het bed komt in te hangen.

Ik heb er voorlopig eens een dun matrasje (5cm) opgelegd voor te kijken wat het geeft. Bij een dikkere matras zullen de haken niet meer zichtbaar zijn.

 

De zithoek werd ondertussen ook afgewerkt onder dezelfde formule als de rest, eerst een hele berg steuntjes maken, planken zagen en monteren maar. Hieronder het resultaat.

Onder de zitbank links komt later dan een waterbak van 110L, de boiler, de kranen van de verwarming en het filtersysteem.

Onder de rechterbank komt dan ook nog eens een waterbak van 110L, de gasflessen en nog wat bergruimte. In de rugleuning van beide zitbanken zijn dan nog twee kastjes gemaakt voor allerlei klein materiaal.

Tijdens de vakantie in Frankrijk hadden we gemerkt dat op sommige plaatsen de vloerbekleding blazen begon te vertonen en omdat ik schrik had dat daaronder vocht en schimmel zou ontstaan heb ik het grootste deel van de meubels uitgebouwd en de vloer volledig verlijmd. Enkel het gedeelte onder het bed moet nog gebeuren.

Een hangkast boven de zithoek stond ook nog op het programma. De rondingen van het dak maken het wel niet zo evident om dat deftig af te tekenen.

Genoeg haken voorzien zodat de kast niet na één of andere rit op de grond ligt. Alles wordt geschroefd en geplakt.

Deurtjes moeten er ook nog geplaatst worden maar dat is voor een later tijdstip.

Met de kastjes boven het bed ben ik ondertussen ook al begonnen.

Eerst weer alle panelen zagen en in mekaar steken.

Dan alles opschuren en klaar maken voor te vernissen.

Door de koude moet ik zelfs een stukje van de woonkamer opeisen om de verf te laten drogen :-).

Samen met de kastjes heb ik ook de zithoek gevernist want dat was nog niet gebeurd.

Alles terug monteren en klaar is kees.

Het interieur is ondertussen al een hele boterham geworden. Hieronder een aantal foto's van het maken van het keuken- en badkamerblad. Eerst worden alle planken gezaagd.

Dan de bovenlaag plakken.

Alles uitzagen en de boord plaatsen.

De keukenblok ziet er dan zo uit. De onderkasten zijn nog deels gedemonteerd om de leidingen beter te kunnen plaatsen.

En het badkamermeubeltje.

Het maken van een tafel stond ook nog op het programma. Ik heb er een soort kliksysteem voor gemaakt zodat hij makkelijk en snel kan worden gedemonteerd.

De ijskast was ondertussen ook toegekomen dus konden we beginnen aan het fabriceren van een systeem voor hem te plaatsen onder het bed.

De kussens werden gesneden.

En met dank aan de schoonmama werden deze voorzien van een schoon stofke. Het interieur heeft nu zijn definitieve vorm.